Kampanjer ​​​​​ -  Webbshopen  -  New Wave Profile  -  Maila oss ​​​​​​​
  
Hem | Märken Mera om tygmärken

Mera om ... tygmärken

Allt du behöver veta om tygmärken.

Denna sida ger dig en massa information om tygmärken. Läs den och du blir nästan en lika stor märkesexpert som vi är.
Här hittar man dock inga prislistor. Dessa finner man på respektive huvudsida för broderade, vävda eller tryckta tygmärken.
Det är en smaksak vilket man gillar bäst. Broderade märken har sin speciella charm men man måste tänka på att detaljer inte kan återges lika tydligt som när man väver eller trycker. Trycka märken är bra för att man kan återge fotografiskt oändligt antal färger och även färgtoningar.
Denna sida ger svar på de flesta frågor man kan ha om tygmärken.
Välkommen till vår värld av tygmärken!

VANLIGA PRISTILLÄGG

Grundprislistorna för respektive typ av märke gäller för nästan alla typer av märken men det finns några tillägg att hålla reda på.

Alla typer av tygmärken (specialbaksida)

 • Värmeklister på baksidan kostar +0:20 kr/cm. Dvs ett märke som är snitt 80 mm kostar 8 x 0:20 = 1:60 kr extra.
 • Självhäftande baksida kostar +0:20 kr/cm. Dvs ett märke som är snitt 80 mm kostar 8 x 0:20 = 1:60 kr extra.
 • Plastbelagd baksida kostar +0:20 kr/cm (snittmåttet).
 • Kardborre på baksida (både han- och hondel) kostar +0:60 kr/cm. Dvs ett märke som är snitt 80 mm kostar 8 x 0:60 = 4:80 kr extra.
Man kan blanda mellan olika typer av baksidor men minst 25 av varje typ.
Speciellt för boderade tygmärken
 • Nio brodyrfärger ingår. Fler än nio brodyrfärger +1:30 kr/färg och märke. Maximalt antal färger rent tekniskt är 12.
 • Brodyr upp till 85% av ytan ingår. Över 85% av ytan +20% på basprislistan.
 • Specialtrådar som metallic- och UV- (neon)-trådar kostar +20%.
 • Filt- istället för vanlig twill kostar +20% på prislistan.
  Reflex istället för vanlig twill kostar +30% på prislistan.
 • Så kallad 3D-brodyr, normalt 20-40% extra. Beror på täckning.
Speciellt för vävda tygmärken
 • Fyra vävfärger ingår i grundpriset. Vid 5-8 färger +20% på  basprislistan. Begär offert vid 9-12 färger men oftast +40-50%.
 • Specialtrådar som metallic-trådar kostar +20%.

GRUNDKURSEN OM TYGMÄRKEN

Broderat, vävt eller tryckt tygmärke? Vad är då skillnaden? Vad menas med langetterad kant?  Svar på dessa frågor och många andra får man om man i lugn och ro tittar igenom bildspelet nedan. Håll muspekaren över bilden så stannar bildspelet så att du hinner läsa.
 • bildspel_tygmarken_01
 • bildspel_tygmarken_02
 • bildspel_tygmarken_03
 • bildspel_tygmarken_04
 • bildspel_tygmarken_05
 • bildspel_tygmarken_06
 • bildspel_tygmarken_07
 • bildspel_tygmarken_08
 • bildspel_tygmarken_09
 • bildspel_tygmarken_10
 • bildspel_tygmarken_11
 • bildspel_tygmarken_12
 • bildspel_tygmarken_13
 • bildspel_tygmarken_14
 • bildspel_tygmarken_15

FAQ OM TYGMÄRKEN

Bildspelet är en sammanfattning. Nedan kommer information med mer ord.

LEVERANSTID TYGMÄRKEN

Levenstiden med och utan expresstillägg för broderade, vävda och tryckta tygmärken står med datum på respektive grundsida. Datumen dateras om och flyttas fram en vecka varje fredag morgon (eller torsdag om fredag är helgdag). I samband med kinesiska nyåret (oftast i februari) kan leveranstiderna förlängas men de datum som vi anger på hemsidan och i beställningsformulären är de som gäller även då.
Broderade och tryckta märken är det som går att producera snabbast. En normalbeställning tar 2-3 veckor beroende på vilken dag i veckan man beställer. Med superexpresstillägg (vi betalar fabriken extra för förtur och tar om det krävs hem märkena i egen leverans) kan man ha broderade eller tryckta märken i sin hand en vecka efter det att de beställdes. Ska ni beställa superexpress så ska ni alltid kontakta oss (via mail till badge@mera.se går bra) så att vi kan dubbelkolla och räkna på dagarna. Vi kan också behöva stämma av med fabriken.
Vävda märken tar normalt 3-4 veckor att producera eller 4-5 veckor om det är fler än 8 vävfärger, som kräver specialvävstol. 
Våra leveranstider är mycket säkra men vi styr inte över oväder när flyg ställs in eller när kinesiska tullen bestämmer sig för att göra stickprov. Dessutom har pandemin medfört kapacitetsbrist för fraktbolagen. Det drabbas alla av.
​​​​​​​Beställ alltid i god tid om du kan!
Använd beställningsformulären om du kan får då går det snabbast och du hamnar inte "sist i kön" som om du beställer via vanligt mail eller post.

ALLTID* ETT GRATIS PROVMÄRKE FÖRST

Ett provmärke görs alltid* först, som man får godkänna via foto. Vi brukar säga att det inte kostar något extra. Det ingår i en beställning men vill man göra ändringar som att byta original, göra storleksförändring eller kanske till och med ändra till vävt/broderat/tryckt märke så debiteras normalt en extrakostnad på 250 kr för fabrikens arbete med provet och nytt mönsterkort. Provmärke görs man alltså inte för att "prova sig fram" utan för att kontrollera att allt blev som det var tänkt och för att kolla att inga fel av uppstått.
Vill man ha provmärket "i handen" innan man bestämmer sig så är det inga problem men det är inte lämpligt om man har närliggande datum att passa när märkena ska användas. Det kommer att förlänga leveranstiden med 1-2 veckor. Ni kan dock bestämma det när ni fått foto på provet.
Ni behöver INTE betala för provmärket om ni inte är nöjda eller vill fullfölja ordern. Ni skickar i så fall tillbaka provmärket till oss (om det inte rör sig om fotoprov enbart) och vi står för alla kostnader.

*"ALLTID" betyder "nästan alltid". Vid superexpress hinner man oftast inte med prov och inte alltiud vid express. Håll dock alltid koll på mailbrevlådan. Provbild kan dyka upp sju dagar i veckan och ofta under lördagar och söndagar.
Provbild för vävt eller tryckt märke kan ibland, när det är stressigt på fabriken, innebära en bild på väven, dvs att kanten på märken inte finns med.

HUR DESIGNAR MAN ETT TYGMÄRKE?

Att se hur andra har gjort ett tygmärke är många gånger det smartaste sättet att lära sig mer. Enklaste sättet är att gå till vår Facebook-sida "Mera Tygmärken" där vi lägger ut bilder på många av de tygmärken som vi tagit fram åt kunder. Gå dit så kan man se tusentals med märken. Observera dock att det är blandat mellan broderade, vävda och tryckta tygmärken.
Gilla gärna sidan om du tycker det är kul med tygmärken. Vi är många! Du kan även hitta särskilda facebook-sidor för
studentmärken eller scoutmärken
En bra sida att kolla in är sidan för
märkesoriginal som ger kortfattad teknisk information om vad som kan vara bra att tänka på när man designar.

BAKSIDAN TYGMÄRKE

Det vanliga är att det är "normal" baksida vilket betyder att det inte någon beläggning alls förutom att tyget ganska ofta kan ha stagats upp med vliselinaktigt material i samband innan brodyr. Denna förstärning finns alltid om det är ett vävt märke för annars blir det en tunn tygetikett.
Vill man ha ett stelare märke så kan man lägga på en plastbeläggning på baksidan men vanligare är då att man lägger på ett värmeklistermaterial, som ser ut som plast när det är stelt. Fördelen med värmeklister är att man kan värma fast dessa märken på tyg. Bäst fungerar det med värmetransferpressar där man normalt fäster ett märke under relativt hård tryck och press i 15-20 sekunder. Är det inte alltför stora märken så kan man göra detta med ett strykjärn också men det kräver lite övning. Värmeklisterpåsatta märken sitter bra fast på bomull och tål många tvättar. Börjar de lossa i någon kant kan man testa att värma på dem igen om det finns något klister kvar. Annars är det bara att sy. Läs mer nedan!
Självhäftande material på baksidan av tygmärken håller bara fast en kort tid och är mest ett komplement istället för att nåla fast märken när man ska sy. Märken med langetterade kanter är extra svårt att få att fästa med självhäftande eftersom langetteringen trycker ut märket från plagget.
Kardborre är en vanlig baksida på märken för de som har behov av kunna byta ut märket på plagget/uniformen. I dessa fall levererars både "han- och hondel" och handelen (den med krokarna) sitter på på baksidan av tygmärket. Detta är "default" och vill man ha annorlunda så går det givetvis få det tvärt om. Har man ingen nytta av hondelen så kan man skippa den men det är enbart lönsamt vid lite större antal.
Kardborren sys fast på fabriken och därför kan man inte ha allför oregelbundna former. Om det är ett vävt märke så behöver märket även vara langetterat. 

MERA OM VÄRMEKLISTERBAKSIDA

MATERIAL.

Plagg med ren bomull eller där merparten är bomull fungerar bäst för märken med värmeklisterbaksida.
Direkt olämpliga material är rayon, nylon, läder, ull, stickade plagg, silke, Gore-Tex eller regnplagg. Var försiktig med polyester eftersom all polyester inte alltid fungerar så bra.
Om du är osäker så sy fast märket

TVÄTT

Tvätta inte varmare än 40 grader och vänd plagget ut och in för att skydda märket. Detta gäller även tryckta plagg.

HUR MAN GÖR MED STRYKJÄRNET
1. Värm upp strykjärnet till "bomull" (150 grader) i minst minuter. Stäng av ångfunktion.
2. Lägg märket på plagget med rätt sida upp. Använd ett fast underlag.
3. Täck med något tunt tyg som skyddar märket från ytan på strykjärnet.
4. Tryck hårt i 15 - 20 sekunder. Rör inte strykjärnet fram och tillbaka.
5. Låt det kallna och kolla försiktigt att märket har fastnat. Lägg annars på mer tid.
6. Vänd på plagget och gör samma procedur (3-5) från baksidan av plagget
Bil visar en vanlig form av kant på tygmärke. Langetterad kant eller ibland kallad cykeldäckskant.Bil visar en vanlig form av kant på tygmärke. Langetterad kant eller ibland kallad cykeldäckskant.
LANGETTERAD KANT
Bilden visar ett tygmärke där en del av kanten är langetterad och en annan del är broderad.Bilden visar ett tygmärke där en del av kanten är langetterad och en annan del är broderad.
LANGETTERAD & BRODERAD KANT

LANGETTERAD KANT

Vanligast är en langetterad kant på tygmärken. Vi kallar det ibland för "cykeldäckskant" eftersom det blir lite tjockare kant som går hela vägen runt kanten. En langetterad kant tygmärken är 2,5 - 3 mm. Detta är fasta mått och inget som kan göras bredare eller smalare. Enbart regelbunda former på ett märke går att langettera eftersom kanten görs i efterhand i en särskild maskin. Oregelbundna former och särskilt där det finns inåtgående vinklar är svåra eller omöjliga att langettera.
Det vanliga är att den langetterade kanten är i samma trådfärg men rent tekniskt går det att ha olika kantfärger. Exempelvis halva märket med en färg och andra halvan i en annan. Kostar obetydligt mer.
Det är också möjligt att blanda upplagan mellan olika kantlangetteringar. Detta kostar inget extra men minst 50 märken/kantfärg.
Bild som visar ett broderat tygmärke med broderade kanter och även upptagna hål inuti märket.Bild som visar ett broderat tygmärke med broderade kanter och även upptagna hål inuti märket.
BRODERAD KANT
Bilden visar en kant som är broderad med två färger.Bilden visar en kant som är broderad med två färger.
BRODERAD DUBBEL KANT

BRODERAD KANT

Om man inte vill eller kan ha en langetterad kant så blir det oftast en broderad kant om det är ett broderat märke. En broderad kant görs samtidigt med övrig brodyr och är alltså inget som görs i efterhand. När kanten är klar skär man sedan ut märket utanför kantbrodyren med värmekniv eller laser. Eftersom detta görs med värme blir det inte trådigt.
En broderad kant kan göras i princip hur som helst och efter motivet eller figuren. Vanligast är att den är ca 2 mm bred men den går att göra bredare genom att man bara förlänger stygnen. Man kan också göra kanten trådsmal om man lägger "enkelstygn", dvs stygn på rad efter varandra och inte på tvärs som är vanligast för att det ska bli tät brodyr.
OBS! Ett vävt eller tryckt märke i oregelbunden form går att få med broderad kant men kostar då ca 50% extra. Vanligast vid oregelbundna former för vävda eller tryckta märken är en skuren kant. Läs mer nedan!
Bild som visar ett vävt tygmärke som är skuret i oregelbunden formBild som visar ett vävt tygmärke som är skuret i oregelbunden form
SKUREN KANT VÄVT MÄRKE
Bild som visar ett tygmärke i filt som fått en skuren elöler klippt kant.Bild som visar ett tygmärke i filt som fått en skuren elöler klippt kant.
SKUREN KANT FILTMÄRKE

SKUREN ELLER KLIPPT KANT

Om man inte vill eller kan ha en langetterad kant så blir det oftast en broderad kant om det är ett broderat märke. Men att brodera en kant på ett märke som är vävt eller tryckt (och inte varit i närheten av en brodyrmaskin) gör att det blir ca 50% dyrare.

Men man kan skära ett vävt eller tryckt märke i den form man önskar. Man skär även här med värmekniv eller laser så att inte trådar bildas. När man jobbar med filt som underlag för brodyr så klipper man dock märket om man ska vara helt korrekt.

Klipper kanten gör man oftast också, av tidsskäl, när man tar fram ett provmärke. Då ser man mer av tyget utanför kanten. Vid slutproduktion med värmekniv eller laser blir det mer exakt.

​​​​​​​När man skär ett märke utanför ett motiv krävs 2 -3  marginal till motivet. Den marginalen bli i den bottenfärg som man använt sig av.
Bild som visar hur smått man brodera text för att ändå få läsbarhet.Bild som visar hur smått man brodera text för att ändå få läsbarhet.
BRODYR, TEXTSTORLEK 3 MM
Bild som visar hur detaljerad texten blir på vävda märken om det är små bokstäver.Bild som visar hur detaljerad texten blir på vävda märken om det är små bokstäver.
VÄVT, TEXTSTORLEK 3 MM

TEXTSTORLEK

Vanligaste problemet när vi får ett original till ett broderat märke är att det är för små detaljer för att det ska bli bra. Mest känsligt är det för texter som man vill kunna läsa. Vi brukar säga att 4 mm i höjd är smärtgräns för läsbar text men det beror också på typsnitt, färgkontrast och vad det står. Vår hjärna läser ju inte bokstäver utan ordbilder. Vet man vad det står blir det enklare.

Motsvarande smärtgräns för vävt eller tryckt märke med text är 2 mm och under där är det ju svårt att läsa oavsett utan förstoringsglas. Vi rekommenderar alltid att göra en utskrift på papper i rätt storlek först. Då brukar man förstå bättre.
Bild som visar hur små bokstäver hänger samman i samband med brodyr.Bild som visar hur små bokstäver hänger samman i samband med brodyr.
FÖRBINDELSETRÅDAR I TEXT
Bilden visar hur man broderar små detaljer och punkter.Bilden visar hur man broderar små detaljer och punkter.
BRODYR AV PUNKTER 2MM

FÖRBINDELSETRÅDAR OCH PUNKTER

När man broderar (detta gäller alltså INTE vävt eller tryck) så har man tråd som ska broderas stygn efter stygn på ett underlag. En tråd är tjock som ett streck med en kulspetspenna och du kan tänka dig att brodyr är som att rita ett motiv utan att lyfta pennan. Man kan "lyfta pennan" genom att lägga in ett klipp av tråden men det gör man inte för hopp kortare än normalt 2 mm. Dels så tar varje klipp väldigt mycket tid och dessutom är risken mycket större att man får problem med brodyren om man klipper ofta. Därför kan man inte brodera små punkter. Då måste man lägga ett klipp före och efter punkten och då lossnar stygnet omedelbart. Normalt är förbindelsetrådar inget stort problem eftersom ett broderat märke ska beundras i sin helhet, ungefär som en målning med breda penslar. Känsligast är det oftast om man ska försöka brodera ansiktsdetaljer. Med lite småknep kan man redan när man designar märket minska problemet med synliga förbindelsetrådar.
Bilden visar hur en brodyr i 3D ser ut där motivet kommer upp extra mycket från bottenmaterialet.Bilden visar hur en brodyr i 3D ser ut där motivet kommer upp extra mycket från bottenmaterialet.
3D-BRODYR

3D-BRODYR

Om man vill ha brodyr med extra höjd så beställer man broderade märken med 3D-brodyr. Allting kan inte broderas 3D utan det krävs brodyr i samma färg som har yta. Vad som sker är att brodyren byggs upp underifrån med väldigt många stygn som dessutom blir lite längre hela tiden så att den växer på höjden.
Extrakostnaden för att brodera på detta sätt beror på hur många extra stygn det blir i jämförelse med en normal brodyr. Kort sagt - dessa märken offereras men budgetpris är tillägg på 20% - 30% på basprislista.
Bilden visar ett tygmärke där man först vävt ett motiv i botten och sedan broderar ovanpå.Bilden visar ett tygmärke där man först vävt ett motiv i botten och sedan broderar ovanpå.
Brodyr på vävd botten
Bilden visar ett tygmärke där man broderat på en väv med reflexmaterial.Bilden visar ett tygmärke där man broderat på en väv med reflexmaterial.
Brodyr på reflexbotten
Här ser man exempel på tygmärken som använder sig av chenille-teknik som ger långa stygn.Här ser man exempel på tygmärken som använder sig av chenille-teknik som ger långa stygn.
Chenille-märken

BOTTENMATERIAL BRODYR

När man broderar har man (nästan) alltid ett bottentyg som man broderar på - en bomullstwill som finns i ett antal färg att välja mellan. Se färger här! Vanligt är också att man helbroderar märket, dvs inget bottentyg syns utan hela ytan är broderad. När det är över 85% brodyr av ytan så räknas märket som ett helbroderat märke prismässigt, dvs +20% på basprislistan

Betydligt ovanligare är att man väver eller trycker ett motiv/mönster botten innan brodyr. Dubbelt så dyrt i princip eftersom man först måste trycka eller väva tyget innan man broderar. Ovanligt och fräckt. Tekniken med tryckt botten använder man oftast när man villa ha tonade färger eller fotografi i botten.

Filt i lite olika vanliga färger finns också att brodera på samt reflextyg. Reflextyget är alltid grått. Ska märket verkligen fungera som en reflex får man inte täcka för mycket av botten av brodyr.

Chenille-märken är en annan typ av brodyrmärken. Då blir stygnen långa och "fluffiga" och lite som frotté. 

SMÅ ANTAL - STORA ANTAL

Basprislistorna ger en vink om var man hamnar vid små antal men det är inget som hindrar att man beställer färre än "minimiantal". Det kommer givetvis inte att bli dyrare totalt och ska det inte finnas mer än 1, 5 eller 10 st märken med en design så är det onödigt att tillverka fler. Särskilt gäller detta vi lite större märken. Vid små märken (<60 mm) så blir det bara fånigt. Inte speciellt mycket billigare än vad 25 märken ändå skulle kosta.
Vid små antal är det oftast bäst att välja broderat märke. Där är det lättast att ge ett specialpris.
På samma sätt är det bäst att välja vävt märke om man ska många märken (>1000 st). Där kan man oftast få fram förmånligt pris.

STORA MÄRKEN

Största mått i prislistorna är snitt 10 cm men det är inga problem att göra större märken. Största mått för brodyrmaskinen är 35 cm men prismässigt är det smart att hålla sig inom en cirkel med diameter 29 cm. Största mått för ett vävt märke är 20 cm på ena ledden. På den andra sidan kan det i princip göras hur långt som helst. För tryckta märken är det i princip ingen största storlek att ta hänsyn till.
Eftersom priset på stora märken är väldigt beroende av hur stor täckning brodyr det är på märket så offereras alla stora märken. Det tar ca ett dygn att ta fram pris från ett färdigt original.
Läs mer om stora märken och "ryggset" på en särskild sida i menyn.
Inget minsta antal vid stora märken!

FRAKT INOM SVERIGE

När du lägger in beställning via vårt formulär bestämmer du hur du vill ha märkena levererade. Vi tillämpar enhetsfrakt som för tillfället är 99 kr om du vill ha det som paket (privatpaket eller företagspaket). Vill man spara några kronor väljer man brevfrakt för 50 kr. Tänk dock på att brev som kommer på villovägar inte kan spåras så du tar en liten större risk om inte Postnord sköter sig.
Gratis frakt om man hämtar hos oss.
Moms 25% tillkommer även på frakt.

SAMLEVERANS AV MÄRKEN

Beställer du flera ordrar samtidigt så skickar vi gärna märkena tillsammans så sparar du frakt.
Två ordrar; 60 kr/order x 2 = 120 kr.
Tre ordrar: 40 kr/order = 120 kr.
Fler än 3 ordrar = 30 kr/order.
​​​​​​​Moms 25% tillkommer även på frakt.

HAR DU FRÅGOR?
​​​​​​​- PRATA MED EN MÄRKESEXPERT!

Även om våra hemsidor är mycket informativa så kan det vara svårt och ibland förvirrande att ta till sig all information. Du får gärna ringa oss om du inte vill använda kontaktformuläret.

badge@mera.se
Kristina IvarssonKristina Ivarsson
Kristina Ivarsson
Kristina
(Huvudansvarig för märken).
 badge@mera.se
031 -340 99 96
Erland-HallbergErland-Hallberg
Erland Hallberg
Erland
(Har ofta helgjouren). ​​​​​​​
Susanne
(Backup sommartid och ekonomi)
​​​​​​​badge@mera.se

MÄRKESRECEPTET

Det vanligaste är att fabriken broderar utifrån det original ni skickat oss och att man därför inte vet vilka trådfärger som använts. Är man nöjd med valet kan det vara en smart idé att be om "receptet", så att man kan hänvisa till dessa trådfärger när man vill göra ett annat märke med samma färger.
Trådfärger finns här!
Bottentyger finns här!

BRODERA ANNAT ÄN MÄRKEN

Även om alla märken broderas på fabrik i Kina så är det inga problem att brodera samma motiv på annat. Vi har egna brodyrmaskiner och kan brodera på kläder, väskor och mycket annat. I många fall kan vi använda exakt samma mönsterkort men i ibland behöver det anpassas för att passa till den produkt som ska broderas. Gå till denna sida för priser mm

NAMNMÄRKEN

Namnmärken kallar vi märken där varje märke kan ha olika text. Minsta beställningsmängd är 10 st men varje märke kan alltså vara olika.
Prislista mm hittar man på denna sida.
Normalt är namnmärken enbart med text men man kan kombinera logo och namn också om man vill. Det är bara att skicka logo, storlek och antal så tar vi fram ett pris.