Kampanjer ​​​​​ -  Webbshopen  -  New Wave Profile  -  Maila oss ​​​​​​​
Hem | Märken | Märkesoriginal

Original för olika märken

Den här sidan handlar i första hand om original till märken av olika slag 

Olika märken kräver olika mycket. Mycket av denna information finns under respektive märkestyp. Här kommer den samlat och på vissa ställen lite mer utförligt. Har du frågor eller behöver ha hjälp med original så kontakta oss. Att fråga oss kostar inget och även hjälp med småsaker kostar inte så mycket - kanske till och med gratis. Vi är dock inte i första hand illustratörer, även om vi är bättre än de flesta på olika illustrationsprogram.

ORIGINAL TILL BRODERADE MÄRKEN

Det är normalt mycket små krav på original till ett broderat tygmärke. Ser det bra ut på datorskärmen så blir det också bra märken. Det går bra att skicka alla typer av filer; jpg, png, pdf, gif eller eps. De tre förstnämnda är de som vi föredrar. Undvik MS Word, Powerpoint eller Publisher. Jobbar du i sådana program så gör en skärmdump och skicka oss. Det kan fungera.
Några saker ska vi dock påpeka så att det blir rätt från början.
 • Se till att kanten på märket finns med på originalet och helst också i rätt färg och tjocklek.
 • Se till att eventuella texter är tillräckligt stora. Minst 4 mm i höjd är en bra tumregel för brodyr. Tänk dock på att det inte är bokstäver som vi läser utan "ordbilder". Ett enkelt typsnitt och bra kontrast är lättare att läsa än det motsatta. Tänk också på att våra kinesiska vänner på fabriken som gör mönsterkortet inte läser svenska. Därför måste varje bokstav vara tydlig även i förstoring.
 • Originalet får inte vara i låg upplösning. Särskilt gäller det om det är många färger. Bilder från internet är oftast inte tillräckligt bra. Är du osäker så skicka bilden till oss så kan vi ge ett omdöme.
 • Bilder med tonade färger är inte bra för broderade eller vävda tygmärken. Ett sätt att komma runt problemet är att färgreducera i ett program som exempelvis Photoshop. Det kan fungera men var noga att räkna så att antalet färger inte överstiger 12, vilket är det maximala antalet färger som man kan brodera med. Läs mer om färgreducering under "Original Vävda Märken" längre på sidan. En annan möjlighet är att istället välja Tryckta märken.
 • Om färgerna är bra på originalet så är det oftast bäst om fabriken får välja trådar. Vill man själv välja trådar så går det bra men då kan det underlätta om man gör en kopia av sitt original där man sedan med pilar pekar ut vilken nyans i originalet som ska ha just den tråden. Se bild nedan. Trådar och bottentyger (twillfärger) väljer man från kartorna . Det är också möjligt att brodera på filtyger vilket ger en speciell design.
 • Pappersoriginal är väldigt "retro" men fungerar fortfarande. Gör i så fall ett stort original (A4) och färglägg det för hand med rätt färger. Gör inga svarta konturer eller liknande om det inte ska broderas en svart kontur. Försök få bilden så likt det färdiga märket som möjligt. Rita inga streck eller pilar i originalet som inte ska vara med på märket. Ta kort på bilderna och skicka oss som email.
 • Ett gammalt tygmärke fungerar oftast bra som original och behöver inte ritas om. Årtals- och mindre textändringar brukar inte vara några problem. Ta kort på gamla bilder med bra skärpa, ljus och upplösning och skicka sedan till oss med email. Ibland kan vi behöva att låna det fysiska märket.
brodyrmontage 12001brodyrmontage 12001
brodyrmontage 1200

ORIGINAL TILL VÄVDA MÄRKEN

Kraven på originalet till ett vävt märke är inte så stora och i många fall räcker det med en tydlig och högupplöst bild fil (jpg, png) på samma sätt som för broderade märken. Men vävda märken är med högre detaljrikedom så kravet på tydlighet blir om möjligt ännu högre. Om det är fler än fyra färger och rörigt var alla färgerna ska vara så rekommenderas starkt ett vektoriserad eps- eller ai-fil och gärna tillsammans med en pdf-fil. Tänk på följande:
 • Se till att kanten finns utsatt och ska det vara en langetterad kant så försök få till den i rätt tjocklek (2,5 mm) och i rätt färg. Ska det vara en skuren kant så lägg en tunn linje (i avvikande färg) så att man kan se hur det ska skäras. Tänk på att ett märke inte kan skäras med millimeterprecision. Skärlinjen vid oregelbundna former måste alltså vara med minst 2-3 mm marginal utanför motivet.
 • Texter kan vara väldigt små för vävt men ett försök att hålla dem till minst 2 mm i höjd. Gärna 3 mm. Dock är det ordbilder som man läser så tydliga typsnitt underlättar. Om du skickar ai- eller eps-fil så se till att alla texter är vektoriserade (alltså omvandlade till kurvor).
 • Bilder med tonade färger fungerar inte för broderade eller vävda märken. Det måste vara "rena" färger. Ett sätt att lösa det är att färgreducera i program som Photoshop. Det medför dock att det snabbt blir många färger. Max antal färger för vävda märken är 12 färger men vi rekommenderar starkt att man försöker klara sig på 8 färger. (Fler färger än åtta  blir mycket dyrare och märkena tar längre tid att producera). Ett bra alternativ för motiv med tonade färger är Tryckta tygmärken.
reduceringreducering
reducering
 • Om färgerna är bra på originalet är det bäst om fabriken väljer trådar så nära som möjligt. Det är INTE samma trådar som för broderade märken så det är ingen mening att välja bland dem. Har man önskemål om speciella nyanser måste man ange det med PMS-koder. Om ditt dataprogram inte väljer sådana nummer åt dig så använd knappen eller denna länk för att komma till sida med PMS-koder. Om du vill peka ut särskilda PMS-färger så är det bra om du gör en kopia av originalet där du med pilar pekar ut var färgerna ska vara. Se exempel nedan.
vavmontage12001vavmontage12001
vavmontage1200

ORIGINAL TILL TRYCKTA TYGMÄRKEN

Väljer man ett tryckt märke är det oftast enkelt. "What You See Is What You GET". Tonade färger mm fungerar alltså bra men är originalet otydligt och lågupplöst så blir slutresultatet inte bättre. JPG-, PNG- och andra punktuppbyggda bilder fungerar bra men tänk på att sådana bilder kan bete sig lite olika vid tryck. Om det är viktigt med exakta färgnyanser krävs ibland vekoriserade EPS- eller AI-filer så att färger går att justera var för sig. Även en PSD-fil kan fungera på samma sätt. Men oftast gäller WYSIWYG.
 • Den langetterade kanten behöver inte vara med på originalet. Bättre med ett original med utfallande motiv men också en version/kopia av märket med langetterad kant så att det tydligt framgår var kanten ska sitta i förhållande till motivet.
 • Om man ska blanda tryck och brodyr är det viktigt att man även har ett original för bakgrunden där det som ska broderas INTE finns med. Brodyren görs ju efteråt och då är det bäst om det finns tryck bakom eftersom man inte kan få pass på millimetern vid brodyr.
Ladda upp STORA filer här.
Under 10 Mb skickas enklast som mail till badge@mera.se

ORIGINAL TILL HANDBRODERADE MÄRKEN

Originalet för handbroderade märken är samma för övriga broderade tygmärken men det är ingen mening med att välja trådar eller twillar från kartorna. Gör ett så tydligt original som möjligt och sedan lämnar man resten till handbroderaren som är suveräna på detta.

ORIGINAL TILL STORA TYGMÄRKEN

Stora tygmärken är stora broderade eller vävda märken. Använd instruktionerna för respektive typ av tygmärke.

ORIGINAL TILL TYGETIKETTER

​Tygetiketter är i princip samma sak som ett vävt märke med skuren kant så allt vad gäller original är detsamma. Det som kan tillkomma är i första hand eventuell sömsmån och hur den eventuellt ska vikas.

Vår erfarenhet är att många av våra kunder vad gäller tygetiketter uppskattar att få hjälp med originalet. Vi får er logga, om det finns en sådan, och sedan hjälper vi er med att lägga in text, få till rätt ytterkant, eventuellt instruktion för vikning etc.
Ett sådant original kostar normalt 100 - 250 kr att ta fram. Inga fantasisummor alltså.
bildspel etiketter 09bildspel etiketter 09
bildspel etiketter 09

ORIGINAL TILL PINS ELLER MEDALJER

Original till metallmärken är både komplicerat och enkelt på samma gång. Enkelt på det sättet att fabriken alltid gör iordning ett artwork utifrån det original som skickas in så att man ser hur märket kommer att se ut och tillverkas. Komplicerat på det sätt att man för emaljerade pins mycket ofta måste anpassa originalet till produktionssättet - men det löser fabriken åt dig om du vill.

Tryckta pins
Är det screentryckta pins så behövs ett original i vektoriserad form, dvs sådana original som man får i exempelvis Adobe Illustrator. Har du inte det kan vår fabrik troligtvis hjälpa dig och rita om ditt original till en ringa, eller troligtvis ingen kostnad alls. Är det pins som ska tryckas CMYK, dvs många färger eller med tonade färger, så är det en högupplöst bild som gäller i format jpg, png eller pdf. Gärna PSD.

Emaljerade pins
För emaljerade pins gäller det att få fram ett original där man både visar vad som ska vara metall och vad som ska vara emaljfärg. Eftersom varje emaljfält måste våra omringat av metall så är det mycket vanligt att ursprungsoriginalet måste anpassas tiill tekniken. Bilden är ett pedagogiskt exempel. Loggan till vänster är med blå text och mycket detaljer i vingarna. Önskemål var en blå fjäril på metallbotten. Mönstret i fjärilens vingar förenklades, bakgrunden lades i nedsänkt metall med strukturbotten och texten blev upphöjd och blank. Snyggt!
pins originalpins original
pins original
Pins i ren metall
Om det ska vara metall enbart är principen samma som för pins eller medaljer med emaljerade färger. Om det ska vara ett märke i två nivåer kan man gärna göra ett original som är svart & vitt. Svart för det som ska vara upphöjd och vitt för det som ska vara nedsänkt. Givetvis inget fel att göra det i olika guldfärgade nyanser. Ska metallen ligga i fler än två nivåer får man på annat sätt försöka visa vilken nivå som ska vara högst upp osv. Ska det vara 3D och välvda ytor måste man på något sätt peka ut vilka ytor som ska vara välvda och helst hur. Fabriken gör alltid ett förslag innan verktyg tas fram. Eftersom verktygen är den dyraste biten i produktionen är det viktigt att korrektur & artwork godkänns.
Bilderna nedan visar hur det kan se ut om man använder datorer för att ta fram verktyget för ett metallmärke i 3D.

CNCCNC
CNC

ORIGINAL TILL KAMPANJKNAPPAR

​I och med att motivet som sitter inuti knappen är tryckt på vitt papper (och sedan skyddat av en plastfilm eller laminat) så kan man trycka med mycket hög kvalitet. Vår tryckpress är dessutom så bra att man verkligen kan utnyttja detta hela vägen ut.
Vektorgrafik i form av EPS-fil är det bästa men kan man inte få fram det eller om originalet är ett fotografi så fungerar ett högupplöst original i form som jpg, png, gif eller pdf. Högupplöst och 300 dpi (minst) blir bäst. Om filen då blir stor (>10Mb) är det bäst att ladda upp den direkt till vår server men glöm inte i samband med order att tala om att originalet finns uppladdat där.
En annan sak att hålla koll på är utfall och stanslinjer. Normalt vill man ha tryck (färg) även på kanten av knappen och då måste man ha med det i originalet. Då är det bra att använda våra mallar:
Så fungerar mallarna
 • För varje knappstorlek finns fyra mått att hålla reda på. I exemplet på bilden är det måtten till knappen diameter 37/38 mm.
 • Motivet bör vara inom bildytan 34 mm. Det är för att det ska bli lite avstånd från bilden till kanten av knappen. Det behövs för att bilden kan röra sig något vid tillverkning. Extra viktigt är detta om man har text som är satt i cirkel. Text som hamnar för långt ut eller i värsta fall på kanten är inte snyggt.
 • Bakgrundsfärg eller bakgrundsbild bör går ut till utfallslinjen 44 mm.
 • Bakgrundsfärgen eller bakgrundsbilden ska INTE gå ut hela vägen till stanslinjen på 47 mm. Det är för att färg på papperet hela vägen ut kan orsaka stopp i produktionen och trasiga knappar.
 • Stanslinjen på 47 mm ska finnas med som en svart cirkel på originalet. Inga andra av cirklarna ska finnas med på originalet. Ta bort dem innan du skickar in annars kommer de med på knappen.
Original via knappar.com
Ett listigt sätt att ta fram ett enkelt original på är att använda vår online-service för knappar på knappar.com. Där kan man designa sin knapp direkt på sidan genom att ladda upp bild/fotografi samt lägga till text (tyvärr inte text i båge) i upp till tre rader.
Här kan man enkelt beställa tre knappar i storlek 25, 38, 56 eller 78 mm men också skapa sig ett knapporiginal. Skapa ordern och meddela oss vilket ordernummer du fick vid beställningen så använder vi sedan detta original till din större beställning (du behöver och ska alltså inte betala in pengar för tre knappar).

Kristina IvarssonKristina Ivarsson
Kristina Ivarsson
Kristina
(Tar hand om alla ordrar).
 badge@mera.se
031 -340 99 96

HAR DU FRÅGOR?
​​​​​​​- PRATA MED EN MÄRKESEXPERT!

Även om våra hemsidor är mycket informativa så kan det vara svårt och ibland förvirrande att ta till sig all information. Du får gärna ringa oss om du inte vill använda kontaktformuläret.

badge@mera.se
Erland-HallbergErland-Hallberg
Erland Hallberg
Erland
(Svarar på många mail och förfrågningar under helgerna). ​​​​​​​
031 -340 99 93