Kampanjer ​​​​​ -  Presentshopen  -  New Wave Profile  -  Maila oss ​​​​​​​
Hem | Om oss | Miljömärkning

Kan man lita på miljömärkningar?

Kan man lita på miljömärkningar?


Svaret är att i de flesta fall så kan man nog det men det är inte säkert att en vara som är märkt med Faitrade eller GOTS är äkta. Därför är det viktigt att granska och att full transparens råder.
Vi har därför tagit fram de fakta och underliggande certifieringar som gäller för våra miljöcertifierade tygkassar samt T-shirt Earth Positive med tryck. Våra kassar är unika på det sättet att de är certifierade med Bra Miljöval, Fairtrade samt GOTS. Även kassar med tryck från oss är certifierade med Bra Miljöval och då ligger även tryckfärgens Ecocert samt vår tidigare Miljödiplomering som grund. Inga andra tygkassar på den svenska marknaden har alla dessa certifieringar och det är dessutom lätt att granska att de är äkta och giltiga.
​​​​​​​

Vill ni ha mer information om våra miljöcertifierade kassar eller de certifikat som ligger till grund så står vi gärna till tjänst men följande sammanställning kan säkert vara till hjälp så länge. 
Bra Miljöval   (Naturskyddsföreningens miljömärkning och den enda märkningen i Sverige som drivs av en miljöorganisation)
 • Tygkasse färgad, med och utan tryck, certifikat 4-2016-0028-7
 • Tygkasse natur, med och utan tryck, certifikat 4-2014-0006-7
 • T-shirt Earth Positive med  tryck, certifikat 4-2014-0071-3
Fairtrade (Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) är en paraplyorgansiation och dess representant i Sverige är Fairtrade Sverige AB, som ägs av LO och Svenska Kyrkan)
 • FLO-ID 20496 för producenten i Indien, som visar att det är certifierad bomull och att all handel mm uppfyller de kriterier som Fairtrade ställer.
 • FLO-ID 29889 för Mera Profil & Reklam AB, som visar att vi har rätt att marknadsföra och sälja tygkassarna som Fairtrade.
GOTS (Global Organic Textile Standard är en internationell märkning för textil som tar hänsyn till kedjans alla steg från odling, plockning, infärgning, beredning och tillverkning av tyget)
 • GOTS 4242 för ofärgad bomull i tygkassarna. Vår indiske producents cert.nr.
 • GOTS 4328 för infärgad bomull i tygkassarna. Vår indiske producents cert.nr.
GRS (Global Recycle Standard) är en standard för återvunnen textil som handlar om framställning av de trådar som används när man spinner, väver och framställer våra tygkassar med återvunnen bomull.
 • CU814087GRS-01.2018 för fragmentering, spinneri, vävning, handel och export. (Vår indiske producents cert. nr)
Test av infärgningen av tygkassarna
Har gjorts av Textil- & Läderlaboratoriet AB, Testrapport 40436 vilket ger resultat 4-5 på en femgradig skala vad gäller färgfastighet vid tvätt och gnidresultat  3-4 i torrt tillstånd (s.k. torrfällning). Resultaten ligger till grund för godkänt test för Bra MIljöval.

ECOCERT (Ett certifieringsorgan som certifierat den tryckfärg vi använder i tryckeriet i Göteborg)
 • ECOCERT 4040 visar att den tryckfärg vi använder uppfyller de krav som GOTS ställt i sitt miljökrav ver. 3 och att inga anmärkningar finns. Ligger till grund för vår certifiering Bra MIljöval. Färgerna är givetvis ftalat- och PVC-fria,
MILJÖFOKUSERAT FÖRETAG  
 • Vi var tidigare miljödiplomerat företag enligt Svensk Miljöbas men har övergett den certifieringen av olika skäl.
 • Vi har en klart uttalad miljöpolicy och man kan läsa vår miljöberättelse, miljöplaner och annat på särskild sida.
KOLLEKTIVAVTAL
Mera Profil & Reklam AB, Mera Märken AB och Mera Förlaget AB  har tecknade kollektivavtal (hängavtal) med Unionen för sina tjänstemän medan Mera Tryck AB har avtal med GS-facket vad gäller personalen i tryckeriet .

SBPR (Svensk Branschförening för Profil- och Reklamprodukter)
Mera Profil & Reklam AB är medlem i denna branschförening som bland annat har ett opartiskt reklamationsråd om tvister skulle uppstå.

Göteborg 2019-02-15
Erland Hallberg
vd