Kampanjer   - Sommarkortet ​​​​​​​ -  Presentshopen  -   Maila oss ​​​​​​​
  
Hem | Märken | Broderade tygmärken | Mera om brodyrmarken

Mera om ... Broderade tygmärken

Denna sida ger dig en massa extrainformation om broderade märken. Läs den och du blir nästan en lika stor märkesexpert som vi är. Har du missat startsidan med prislista mm? Ingen fara. Gå tillbaka till sidan Brodyrmärken.

GRUNDKURSEN OM TYGMÄRKEN

Broderat, vävt eller tryckt tygmärke? Det är en smaksak vilket man gillar bäst. Broderade märken har sin speciella charm men man måste tänka på att detaljer inte kan återges lika tydligt som när man väver eller trycker. 
Har man ett märke som har en mycket oregelbunden form är oftast ett broderat märke att föredra eftersom man kan brodera en tunn kant och få ett bra avslut på märket. Ett vävt eller tryckt märke bör helst ha en langetterad kant även om man kan skära till en oregelbunden form.  Allt detta och mycket mer kan du se exempel på i bildspelet som är "baskurs" om tygmärken. OBS! Lägg muspekaren på bilden om bilden byts ut för snabbt.
Vill du veta mer så finns mer information om kanter, storleksberäkning längre ner på sidan.
 • bildspel_tygmarken_01
 • bildspel_tygmarken_02
 • bildspel_tygmarken_03
 • bildspel_tygmarken_04
 • bildspel_tygmarken_05
 • bildspel_tygmarken_06
 • bildspel_tygmarken_07
 • bildspel_tygmarken_08
 • bildspel_tygmarken_09
 • bildspel_tygmarken_10
 • bildspel_tygmarken_11
 • bildspel_tygmarken_12
 • bildspel_tygmarken_13
 • bildspel_tygmarken_14
 • bildspel_tygmarken_15

LEVERANSTID BRODERADE MÄRKEN

Levenstiden för broderade märken är normalt 2 - 3 veckor och kommer många gånger tidigare än vad som är lovat.
Tack vare våra stora volymer har vi inleverans från fabriken i Kina två gånger i veckan. Det finns möjlighet att få leverans till ett garanterat datum mot en extra avgift. Pristillägget täcker upp snabbare frakt samt ev. förtur på fabriken.
Se
förstasidan för datum som gäller just nu.
Vid superexpress; kontakta oss via mail eller telefon för att dubbelkolla möjliga datum. Normalt kan man klara en veckas leveranstid som superexpress.
Datum i beställningsformuläret flyttas fram en vecka varje fredag morgon (eller torsdag em. om fredag är helgdag).
Våra leveranstider är mycket säkra men vi styr inte över oväder när flyg ställs in eller när kinesiska tullen bestämmer sig för att göra stickprov. Beställ alltid i god tid om du kan!

VANLIGA PRISTILLÄGG

 • Nio brodyrfärger ingår. Efter det +1:30 kr/färg och märke. Max 12 färger.
 • Brodyr upp till 85% av ytan ingår. Över det +20% på basprislistan.
 • Specialtrådar som metallic- och UV- (neon)-trådar kostar +20%.
 • Filt- eller reflexbotten istället för vanlig twill kostar +20% på prislistan.
 • Värmeklisterbaksidan kostar +0:20 kr/cm. Dvs ett märke som är snitt 80 mm kostar 8 x 0:20 = 1:60 kr extra. Samma pris gäller självhäftande.
 • Plastbelagd baksida kostar +0:20 kr/cm (snittmåttet).
 • Kardborrebaksida (både han- och hondel) kostar +0:50 kr/cm. Dvs ett märke som är snitt 80 mm kostar 8 x 0:50 = 4:00 kr extra.
 • Så kallad 3D-brodyr, normalt 20-30% extra.

ALLTID ETT PROVMÄRKE FÖRST

Ett provmärke görs alltid* först som man får godkänna via foto. Vi brukar säga att det inte kostar något extra. Det ingår i en beställning men vill man göra ändringar som att byta original, göra storleksförändring eller kanske till och med ändra till vävt märke så debiteras normalt en extrakostnad på 250 kr för fabrikens arbete med prov och mönsterkort. Provmärke gör man alltså inte för att "prova sig fram" utan för att kontrollera att allt blev som det var tänkt. Vill man ha provmärket "i handen" innan man bestämmer sig så är det inga problem men det är inte lämpligt om man har närliggande datum att passa när märkena ska användas.
*"alltid" betyder "nästan alltid". Vid superexpress hinner man inte alltid med prov. Håll dock alltid koll på mailbrevlådan. Provbild kan dyka upp sju dagar i veckan och ofta under lördagar och söndagar.

HUR GÖR MAN ETT TYGMÄRKE?

Att se hur andra har gjort ett tygmärke är många gånger det smartaste sättet att lära sig mer. Enklaste sättet är att gå till vår Facebook-sida "Mera Tygmärken" där vi lägger ut bilder på de flesta av de tygmärken som vi tagit fram åt kunder. Gå dit så kan man se tusentals med märken. Observera dock att det är blandat mellan broderade, vävda och tryckta tygmärken.

Gilla gärna sidan om du tycker det är kul med tygmärken. Vi är många! Du kan se att det finns särskilda facebook-sidor för
studentmärken eller scoutmärken. De fungerar även som "medlemssidor" med kampanjerbjudanden. Gilla oss - det kan löna sig. Läs gärna mer om studentoverallen här!

Mer tips om design av ett broderat märke får du om du går in på sidan som kallas
Märkesoriginal.

BAKSIDAN TYGMÄRKE

Det vanliga är att det är "normal" baksida vilket betyder att det inte någon beläggning alls förutom att tyget ganska ofta kan ha stagats upp med vliselinaktigt material i samband med brodyr.
Vill man ha ett stelare märke så kan man lägga på en plastbeläggning på baksidan men vanligare är då att man lägger på ett värmeklistermaterial, som ser ut nästan som plast när det är stelt. Fördelen med värmeklister är att man kan värma fast dessa märken på tyg. Bäst fungerar det med värmetransferpressar där man normalt fäster ett märke under relativt hård tryck och press i 15-20 sekunder. Är det inte alltför stora märken så kan man göra detta med ett strykjärn också men det kräver lite övning. Värmeklisterpåsatta märken sitter bra fast på bomull och tål många tvättar. Börjar de lossa i någon kant kan man testa att värma på dem igen om det finns något klister kvar. Annars är det bara att sy.


Självhäftande material på baksidan av tygmärken håller bara fast en kort tid och är mest ett komplement istället för att nåla fast märken när man ska sy. Märken med langetterade kanter är extra svårt att få att fästa med självhäftande eftersom langetteringen trycker ut märket från plagget.
Kardborre är en vanlig baksida på märken för de som har behov av kunna byta ut märket på plagget/uniformen. I dessa fall levererars både "han- och hondel" och handelen (den med krokarna) sitter på på baksidan av tygmärket. Detta är "default" och vill man ha annorlunda så går det givetvis få det tvärt om. Har man ingen nytta av hondelen så kan man skippa den men det är enbart lönsamt vid lite större antal.

FRAKT INOM SVERIGE

När du lägger in beställning via vårt formulär bestämmer du hur du vill ha märkena levererade. Vi tillämpar enhetsfrakt som för tillfället är 99 kr om du vill ha det som paket (privatpaket eller företagspaket). Vill man spara några kronor väljer man brevfrakt för 50 kr. Tänk dock på att brev som kommer på villovägar inte kan spåras så du tar en liten större risk om inte Postnord sköter sig.
Gratis frakt om man hämtar hos oss.
Moms 25% tillkommer även på frakt.

SMÅ ANTAL

Basprislistan är från 25 st och uppåt men det är inget som hindrar att man beställer färre, även om det inte är så mycket pengar att spara om det är små märken. Fabriken fixar även jättesmå ordrar om de inte har alltför mycket att göra. 

Budgetera med följande pris:
1 -10 st (max 7 cm) = totalt 600 kr
Moms 25% tillkommer på alla priser.

Vid mindre storlek kan man lika gärna ta 25, 50 eller 100 märken. Vid större märken så kan det vara värt att få ett exakt pris på det antal man behöver.


STORA MÄRKEN

Största mått i prislistan är snitt 10 cm men det är inga problem att göra större märken. Största mått för brodyrmaskinen är 35 cm men prismässigt är det smart att hålla sig inom en cirkel med diameter 29 cm.
Eftersom priset på stora märken är väldigt beroende av hur stor täckning brodyr det är på märket så offereras alla stora märken. Det tar ca ett dygn att ta fram pris från ett färdigt original.
Läs mer om stora märken och "ryggset" på en särskild sida i menyn.
Inget minsta antal vid stora märken!

MÄRKESRECEPTET

Det vanligaste är att fabriken broderar utifrån det original ni skickat oss och att man därför inte vet vilka trådfärger som använts. Är man nöjd med valet kan det vara en smart idé att be om "receptet", så att man kan hänvisa till dessa trådfärger när man vill göra ett annat märke med samma färger.
Trådfärger finns här!
Bottentyger finns här!

BRODERA ANNAT ÄN MÄRKEN

Även om alla märken broderas på fabrik i Kina så är det inga problem att brodera samma motiv på annat. Vi har egna brodyrmaskiner och kan brodera på kläder, väskor och mycket annat. I många fall kan vi använda exakt samma mönsterkort men i ibland behöver det anpassas för att passa till den produkt som ska broderas. Gå till denna sida för priser mm

NAMNMÄRKEN

Namnmärken kallar vi märken där varje märke kan ha olika text. Minsta beställningsmängd är 10 st men varje märke kan alltså vara olika.
Prislista mm hittar man på denna sida.
Normalt är namnmärken enbart med text men man kan kombinera logo och namn också om man vill. Det är bara att skicka logo, storlek och antal så tar vi fram ett pris.

3D-BRODYR

Om man vill ha brodyr med extra höjd så beställer man märken med 3D-brodyr. Allting kan inte broderas 3D utan det krävs brodyr i samma färg som har yta. Vad som sker är att brodyren byggs upp underifrån med väldigt många stygn som dessutom blir lite längre hela tiden så att den växer på höjden.
Extrakostnaden för att brodera på detta sätt beror på hur många extra stygn det blir i jämförelse med en normal brodyr. Kort sagt - dessa märken offereras men budgetpris är + 20% - 30% på basprislista.

Brodyr med 3DBrodyr med 3D
Brodyr med 3D
Brodyr med 3D effekt för reliefverkan
Brodyr med 3D effektBrodyr med 3D effekt
Brodyr med 3D effekt
Bild som visar hur man broderar 3D för reliefverkan på tygmärken

DAGS ATT BESTÄLLA ?

Gå till en särskild sida som lotsar dig egenom beställningförfarandet som är mycket enkelt.

VANLIGA FRÅGOR OM TYGMÄRKEN

Vi svarar på väldigt många frågor om tygmärken dagligen och även om vi tycker att det är roligt med denna kundsupport så känns det ibland som vi ständigt får upprepa oss. Här nedan kommer därför lite utförligare svar än vad "grundkursen" i bildspelet erbjuder.

MÄRKEN MED LANGETTERAR KANT

Vanligast är en langetterad kant på tygmärken. Vi kallar det ibland för "cykeldäckskant" eftersom det blir lite tjockare kant som går hela vägen runt kanten. En langetterad kant på broderade märken är cirka 3 mm bred och på ett vävt märke ca 2,5 mm bred. Detta är fasta mått och inget som kan ändras. Enbart regelbunda former på ett märke går att langettera eftersom kanten görs i efterhand i en särskild maskin. Oregelbundna former och särskilt där det finns inåtgående vinklar är svåra eller omöjliga att langettera. 

KANTER MED BRODERAD KANT

Om man inte vill eller kan ha en langetterad kant så blir det oftast en broderad kant. En broderad kant görs samtidigt med övrig brodyr och är alltså inget som görs i efterhand. En broderad kant kan göras i princip hur som helst och efter motivet eller figuren. Vanligast är att den är ca 2 mm bred men den går att göra bredare genom att man bara förlänger stygnen. Man kan också göra kanten trådsmal om man lägger "enkelstygn", dvs stygn på rad efter varandra och inte på tvärs som är vanligast för att det ska bli tät brodyr.
OBS! Ett vävt märke i oregelbunden form kan inte få en broderad kant. Läs mer under vävda märken hur man får göra då.

KANTER MED OLIKA FÄRG

Vanligast är att en langetterad kant är i samma färg hela vägen runt märket. Det går exempelvis att ha halva märket i en färg och andra halvan med annan färg. Oftast är det inget som fördyrar. Det är också möjligt att byta langetteringsfärg så att hälften av alla märken är med en färg och resten med en annan färg. Även detta är normalt inget som fördyrar (om det är rimliga antal).
Broderade kanter (inte langetterade alltså) är det svårare att variera så att man får hälften med en färg och hälften med en annan. Man får i så fall räkna med att betala lite extra. Att ha en broderad kant som är olika i färg runt om är inga problem. Det kan helt följa motivet färgmässigt.